Karakterisering Af Markedet, Som Fuglsang Bryggeri Befinder Sig På
Autor: Jonas Christensen • March 10, 2016 • Study Guide • 2,529 Words (11 Pages) • 2,011 Views
Karakterisering af markedet, som Fuglsang Bryggeri befinder sig på
Fuglsang Bryggeri befinder sig på et marked der igennem de seneste år har oplevet stor vækst, nemlig øl markedet (Dog også med alternativer i sortimentet som salg af sodavand i meget lille omfang). I forhold til 2000 hvor der var 19 bryggerier i Danmark, var der hele 120 bryggerier i 2012.[1] Der har i sær været en tendens til nye mikrobryggerier som karakteriseres ved at de laver specialøl. Fuglsang Bryggeri slår selv fast at de ikke er et mikrobryggeri, der laver specialøl, men heller ikke et bryggeri der laver discount øl. De udpeger sig selv som værende ligesom Carlsberg/Tuborg hvor hovedparten af salget af øl stammer fra pilsner og classic. På selve markedet, ses det at Carlsberg Denmark er den hele store markedsleder med en markedsandel i Danmark på 57,10 % i 2012. Hertil følger Royal Unibrew med 20,70 % og Coop Danmark med 8,20 %.[2]
Så markedet Fuglsang Bryggeri befinder sig på kan karakteriseres som værende et populært marked, med 1-2 store spillere (Carlsberg Danmark og Royal Unibrew), hvor de mindre virksomheder i højere grad kæmper mod hinanden. Fuglsang Bryggeri er et lokal, Sønderjysk bryggeri, som har størst fokus på sit lokale marked. Stille og rolig prøver de at øge kendskabsgraden, bl.a. i Vestjylland.
Fuglsang Bryggeris omverdensforhold
For at analysere Fuglsang Bryggeris omverdensforhold, har jeg valgt at benytte mig af den udvidede PEST-analyse, nemlig PESTEL-analysen som består af følgende hovedpunkter:
- Politiske forhold
- Økonomiske forhold
- Sociale og kulturelle forhold
- Teknologiske forhold
- Miljømæssige forhold
- Lovmæssige forhold
PESTEL-analysen er en analyse der ligesom omverdensmodellen, kommer ind på en virksomheds uafhængige omverden. Dvs. mange af de forhold som virksomheden ikke direkte kan påvirke.
Politiske forhold[3]
De politiske forhold har stor betydning i en virksomhed som Fuglsang Bryggeri. Afgifterne på øl og sodavand har været med til at nedsætte forbruget af netop disse drikkevarer, hvilket selvfølgelig er en økonomisk ulempe for Fuglsang Bryggeri. Heldigvis er disse afgifter blev sænket igen fra 1. januar 2014, hvilket kan være med til at øge forbruget, og dermed kunne få positive økonomisk betydning for virksomheden. De politiske forhold i en branchen som denne kan være konkurrenceforvridende for mindre øl bryggerier som Fuglsangs Bryggeri.
Økonomiske forhold[4]
Også det økonomisk forhold har eller kan have stor betydning for alle virksomheder. I Fuglsang Bryggeris tilfælde, viser det sig fx at finanskrisen har været med til at slukke noget af tørsten efter øl. I forhold til 2003 hvor hver dansker drak 87 liter øl årligt, drak man i 2010 kun 68 liter øl årligt. Et fald på over 20 % som dette, gavner selvfølgelig ikke øl branchen og er næppe heller nogen fordel for Fuglsang Bryggeri. Som følge af krisen er der også andre forhold der spiller ind i virksomheder, nemlig arbejdsløshed, lønniveau osv. Derfor er det vigtig at være opmærksomme på disse forhold, og indstille sig efter dem så godt som muligt.
...