Elemente Definitorii Ale Pietii Mini-Prajiturilor (romanian)
Autor: rita • March 19, 2011 • Case Study • 6,138 Words (25 Pages) • 2,142 Views
I. Elemente definitorii ale pietii mini-prajiturilor
1. Caracterizare generala
1.1. Capacitatea pietei
Piata mini-prajiturilor are potential de crestere, ca urmare a lansarii de noi sortimente care acopera cat mai multe gusturi si preferinte. Nevoia de timp a facut ca piata mini-prajiturilor ambalate sa cunoasca in ultimii ani o dezvoltare accentuata. Vanzarile acestor produse au crescut de la un an la altul, ceea ce i-a determinat pe producatorii din aceasta industrie sa isi diversifice oferta de produse prin dezvoltarea gamelor existente sau introducerea unora noi. Desi piata de prajituri ambalate inseamna ca volum si valoare mai putin de jumatate din piata de biscuiti si mai putin de 15% din valoarea celei de ciocolata, nu putem sa vorbim despre o piata de nisa. Cu toate ca, fata de anul trecut, categoria de prajituri se afla intr-un usor declin, ea ramane in continuare una cu potential mare, avand in vedere consumul per persoana inca scazut, comparativ cu media europeana (0,6 kg in Romania fata de 2,9 media vest europeana - sursa Euromonitor). Piata prajiturilor este in continua miscare si dezvoltare, apar noi competitori si are un potential ridicat in Romania. De asemenea, aceasta piata a devenit puternic concurentiala, au aparut noi sortimente, iar majoritatea producatorilor si-au pozitionat intr-un mod unic marcile, pentru a le individualiza de celelalte.
Piata ciocolatei si a produselor din ciocolata din Romania a crescut de la circa 160-180 pana la 241 de milioane de euro la nivelul anului trecut. Incepand cu 2005, piata mini-prajiturilor este in continua crestere, fiind usor afectata de criza economica recenta. Valoarea vanzarilor difera in functie de anumiti factori, care in acest caz sunt tipul prajiturilor, de ambalaj, de marime, de aroma si de glazura acestora. In majoritatea cazurilor, procentajul vanzarilor a crescut intre septembrie 2007 si august 2009 in medie cu 4-5%, insa in unele cazuri se observa o scadere considerabila.
În prezent, evenimentele economice generale au modificat evolutia categoriei, insa provocarea de a raspunde consumatorilor in cele mai bune conditii ramane in prim planul producatorilor. Categoria de miniprajituri ambalate ramane in continuare una cu potential, avand in vedere consumul per persoana inca scazut comparativ cu media europeana si ratele de crestere din ultimii ani. Cu toate acestea, ritmul de crestere a incetinit in ultimele luni. În cadrul categoriei, segmentul cu cea mai mare crestere este cel al miniprajiturilor pentru copii.
1.2. Structura Pietei
Revenind la evolutiile din ultima perioada, trebuie facute unele precizari legate de tipurile de mini-prajituri. Categoria s-a dezvoltat diferentiat pe cele 5 tipuri (pandispan, foietaj, mini-tort, roll si magdalena), atat ca vanzari, cat
...