Mortii Vostri 2
Autor: Ana Chipăilă • May 5, 2016 • Presentation or Speech • 1,068 Words (5 Pages) • 668 Views
TEHNOLOGIA MATERIALELOR
CURSUL 6
Desen 1
Reteaua de turnare se compune din urm elem:
1.
2.
3.
4.
5.Alimentatori
6.Atac (este zona îngustată a alimentatorilor)
Pâlnia are mai multe variante de construcție:
a.pâlnie simplă
b.pâlnie cupă-are un prag care creeaza turbioane care fac ca o parte din impuritățile din metalul lichid să se ....
c.pâlnie cu filtru ceramic
d.bazin-este desemnat turnării pieselor de dimensiuni mari
Piciorul pâlniei face legătura dintre pâlnie și colectorul de zgură, are o formă rombconică, cu baza mare în sus
Colectorul de zgură are formă trapezoidală și are rolul de a reține impuritățile din metalul lichid. El trebuie să aibă o lungime l suficient de mare, astfel încât impuritățile nemetalice să se ridice la suprafață și să nu poată pătrunde în alimentator.
Alimentatorii-au formă trapezoidală pentru turnarea oțelului și fontei și a altor materiale și formă dreptunghiulară la turnarea aluminiului și magneziului. Ca să se poată desprinde de piesă, alimentatorii au o zonă mai îngustă numită atac.
Rețeaua de turnare trebuie să fie tot timpul plină cu metal, de aceea elementele rețelei de turnare au secțiunea descrescătoare de la pâlnie spre cavitatea formei. Rețeaua de turnare are urm roluri: să conducă metalul lichid spre cavitatea formei, metalul curgând laminar, să asigure umplerea completă a cavității formei, să rețină impuritățile din metalul lichid, să alimenteze cavitatea formei pe măsură ce aceasta se solidifică (pentru a compensa golurile cauzate de contracție.
Metode de turnare
Desen 2
Turnarea directă este prezentată în fig. 3
- Turnarea directă propriu-zisă (simplă)
- Turnarea în ploaie
RT-rețea de turnare
CF-cavitatea formei
PP-piciorul pâlniei
CZ-colector de zgură
A-alimentator
Metoda se mai cheamă și turnarea pe sus. Ca avantaje, are rețeaua de turnare foarte simplă. Ca dezavantaje, metalul ajunge în cavitatea formei într-o curgere turbulentă, ceea ce poate duce la desprinderea granulelor de nisip din pereții cavității. Curgerea turbulentă duce la apariția stropilor. Productivitatea turnării este mică. Din cauza acestor dezavantaje, metoda este folosită la piese mai puțin pretențioase.
Turnarea în sifon sau turnarea pe jos este reprezentată în fig. 4
Metoda are urm avantaje: metalul intră în cavitatea formei în curgere laminară, nu mai exista pericolul desprinderii granulelor de nisip din pereții formei, nu mai apar stropi, productivitatea este mai mare. Ca dezavantaje, rețea de turnare complexă cu elemente componente de dimensiuni mari. Acest lucru duce la un consum de amestec de formare mai mare. Este metoda de turnare cea mai folosită.
Turnarea cu atac lateral este prezentată în fig. 5
...