Wetenschapsfilosofie
Autor: Amy Nguyen • November 23, 2016 • Essay • 1,328 Words (6 Pages) • 712 Views
ontologie= vaststelling dat iets is, of zou moeten zijn en hoe het zich verhoudt
10.3 Beschrijf aan de hand van het artikel van De Ridder wat sciëntisme inhoudt;
definitie van scientisme:
The view that science is the only genuine source of knowledge about ourselves and the universe we live in.
Scientisme is de gedachte dat alleen de wetenschap de waarheid over de werkelijkheid kan bieden. Dit gaat gepaard met objectivistische houding en de scheiding van een subject of object.
10.4 Beschrijf in hoeverre je het probleem herkent in je eigen vakgebied of breder maatschappelijk.
Op het gebied van de sociale wetenschap kunnen we het scientisme wel toepassen. Het is echter wel zo dat het niet de complete waarheid laat zien van wat er in de wereld gebeurd. Het heeft een zeer objectieve view, terwijl elke situatie een variabele kan hebben, waardoor het begrijpen van de situatie anders wordt. Vooral in het vakgebied van de antropologen wordt het toepassen van scientisme een groot probleem.
10.5 Bedenk en beschrijf enkele mogelijke oplossingen voor dit probleem.
De wetenschap kan absoluut wel de waarheid naar boven brengen, maar moet zich dan richten op het individu of de situationele factoren die een rol kunnen spelen. Het moet niet veralgemeniseerd worden, waardoor dit als enige echte waarheid wordt beschouwd. Verschillende situaties en verschillende individuen dragen namelijk een eigen waarheid die niet kan worden veralgemeniseerd. Het is dan belangrijk om per case te kijken wat er kan worden gezegd.
11.5 Zoek naar passages in de tekst waaruit blijkt dat Weber eerder gepositioneerd moet worden aan de kant van “Individualism” dan “Holism”. Wat betekent dat voor Webers begrip van sociale collectiviteit?
Weber past veel beter bij de individualisten dan bij de holisten. Zo schrijft Weber over het leven in het algemeen, het werken, de moderne samenleving, de rol van de religie en de verschillende typen wetenschap.
Weber kan zich vinden in de westerse wereld. Deze wereld onderscheid zich door middel van rationaliteit. Dit verwijst echter wel naar individualisme. Geloof is erg verbandleggend. Het verbind mensen. Dit doet rationaliteit echter niet. De keuze voor het eigen individu staat voorop. Zo ook in de methodologische onderzoeksmethode van Weber.
Op politiek gebied gebruikt weber de termen gewalt en herrschaft. Deze termen verwijzen naar de vormen van regeren. in de westerse samenleving kent men vooral de rationele vorm van herrschaft. Hierin staat een vrijwillig gekozen leider centraal tegenover de ongekozen leider die in noodzaak geweld gebruikt (gewalt). Ook hier is de link te zien met rationaliteit en individualisme.
12.4. Het op één na laatste deel van het artikel van Karskens gaat over Foucaults machtsbegrip. Lees die paragraaf nogmaals goed door. Tegen welke visies op macht zet Foucault zich af en welke omschrijving geeft hij er uiteindelijk van?
...