Lucrari De Finisaj in Constructii
Autor: moto • April 13, 2011 • Essay • 3,452 Words (14 Pages) • 1,590 Views
Tema : Găurire şi şanţuri în beton şi zidărie
Unelte portabile electrice rotopercutoare
I. Notiuni generale despre uneltele portabile electrice rotopercutoare- ciocanele rotopercutoare
1. Găurirea betonului cu ajutorul ciocanelor rotopercutoare
Operatiune des întalnita pe santierele de constructii este gaurirea betonului sau a altor materiale de constructie (caramida, BCA, marmura, etc.). Scopul gaurilor este divers:
-introducerea unor ancore sau dibluri;
-traversarea peretilor sau a planseelor pentru introducerea tevilor de gaze, de instalatii sanitare sau de încalzire a tevilor de scurgere, a cablurilor electrice de la instalatiile electrice sau de automatizare, a tubulaturii de ventilatie, efectuarea gaurilor de doza;
-etc.
1.1 Gaurirea prin percutie cu ajutorul ciocanelor rotopercutoare
Este o tehnologie cunoscuta, des întalnita pe santiere, ale carei principale avantaje sunt:
• pretul accesibil al masinilor si accesoriilor;
• nu necesita nici un fel de pregatiri speciale ale zonei de lucru sau a personalului;
• se pot executa gauri în beton în domeniu de lucru uzual si anume 5 mm - 150 mm;
• cu aceleasi masini se pot executa si alte operatiuni (gaurirea fara percutie a otelului sau lemnului, spargerea betonului cu dalta).
Cu toate acestea, gaurirea cu ajutorul ciocanelor rotopercutoare are limite: nu se pot efectua gauri de diametru de peste 150 mm, iar gaurirea în beton armat este aproape imposibila.
1.2 Caracteristici si domenii de utilizare a ciocanelor rotopercutoare
Ciocanele rotopercutoare sunt masini electrice de santier destinate în principal efectuarii gaurilor în beton si în alte materiale de constructii. Ele mai pot efectua si alte operatiuni, în functie de model: gaurire fara percutie în otel, aluminiu sau lemn, însurubare-desurubare, spargere cu dalta sau spitul.
Principiul de lucru al ciocanelor rotopercutoare este de tip electropneumatic: cu ajutorul unor mecanisme speciale de tip rulment oscilant - piston sau excentric - piston, antrenate în miscarea de rotatie de catre motorul electric al masinii, se realizeza aer comprimat într-un mic cilindru. Un al doilea piston, împins de aerul comprimat, loveste puternic coada burghiului, lovitura transmitându-se în vârful burghiului, la pastila widia si de aici la peretele de beton.
Betonul se fisureaza, exact ca atunci când lovim coada unei dalti cu ajutorul
...