AllFreePapers.com - All Free Papers and Essays for All Students
Search

Het Simon Effect (dutch)

Autor:   •  April 3, 2011  •  Essay  •  1,061 Words (5 Pages)  •  2,210 Views

Page 1 of 5

Inleiding

In verband met cognitieve psychologie hebben wij onderzoek naar het Simon effect gedaan. Het Simon effect houdt in dat naar ondervinding er algemeen een snellere reactie plaatsvindt wanneer de irrelevante stimulus locatie en de reactie locatie samenvallen dan wanneer deze niet overeenstemmen (Notebaert, Soetens & Melis, 2001). Dit effect heeft als oorzaak dat er een verbinding is tussen de aandachtsverschuiving en het motorisch systeem. Bijvoorbeeld wanneer de aandacht naar links verschuift is het waarschijnlijk dat ook lichaamsbewegingen zich naar deze kant richten (Notebaert et al. 2001). Het Simon effect is toepasbaar in het dagelijks leven waar mensen wel eens de neiging hebben om te bewegen in de richting waar hun aandacht naar gevestigd is, een soort oriënteringsrespons.

In dit onderzoek is het dan ook de bedoeling om na te gaan of er een Simon effect aanwezig is en deze in de verschillende condities te onderzoeken en met elkaar te vergelijken.

Het Simon effect werd al door vele onderzoekers in allerhande condities onderzocht. J.R. Simon onderzocht na ondervindingen van het Simon effect bij auditieve settings, naar visuele settings. In één van zijn onderzoeken testte hij een soortgelijk experiment zoals hetgeen wij hebben afgenomen. Hierbij werd onderzoek gedaan naar een corresponderende en een niet corresponderende groep. Met de corresponderende groep wordt bedoeld dat de kleur van de responstoets overeenkwam met de kleur van de stimulus en dit omgekeerd voor de niet corresponderende groep. In dit experiment was de locatie irrelevant. Het Dimensional overlap model (DOM) van Kornblum illustreert ook het Simon effect. Wanneer er iets parallel verwerkt wordt is het mogelijk om naast de verwerking van de relevante dimensies ook irrelevante ruimtelijke dimensies langs de automatische route te verwerken en is er de mogelijkheid een corresponderende ruimtelijke respons op te roepen. Dit kan alleen omdat er dimensionale overlapping is tussen de irrelevante stimulus dimensie en de relevante responsdimensie. Het DOM model heeft ook de mogelijkheid om te verklaren waarom er bij incongruente stimuli het Simon effect verdwijnt, dit komt doordat het automatische proces moet onderdrukt worden en er geen overlapping aanwezig is. Vervolgens schakelt het langzame identificatieproces in. Notebaert en zijn collega's deden eveneens onderzoek naar het Simon effect waarbij ze gebruik maakten van een RSI van 50 en 1000 milliseconde. In de conditie van 50 milliseconde met locatieherhaling was er geen Simon effect door de afwezigheid van een aandachtsverschuiving. Echter bij locatiealternatie is het Simon effect wel aanwezig.

Doch in de conditie van 1000 milliseconde is er een Simon effect bij zowel locatieherhaling als locatiealternatie. Het Simon effect is het gevolg van een langere tijdsspanne tussen de respons en de volgende stimulus. De proefpersoon zal zich op deze manier

...

Download as:   txt (6.9 Kb)   pdf (104 Kb)   docx (12.3 Kb)  
Continue for 4 more pages »